Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/reada.dk/public_html/wp-content/plugins/addon-so-widgets-bundle/cmb/init.php on line 746
psykisk arbejdsmiljø starter i barndommen

Vi skaber det psykiske arbejdsmiljø i barndommen

Nutidens børn er fremtidens kollegaer

Det stærke psykisk arbejdsmiljø og gode kollegaer bliver skabt i barndommen af de mennesker de møder, men først og fremmest skal de lære det af deres forældre.

Der har længe været tale om at nutidens børn er familiens centrum og vejen bliver banet for dem, så de ikke møder modstand og undgår at blive kede af det. Men forældrene gør deres børn en bjørnetjeneste, for livet – både privatlivet og arbejdslivet er fyldt med nej og afslag. Der er ingen børn der tager skade af at få et nej, du må vente til det er din tur, du kan ikke lege med Peter i dag, du skal tage dit tøj på og spise pænt. Helt almindelig opdragelse og sund fornuft.

Det gode arbejdsmiljø

Starter allerede når børnene er små, hvor de skal lære de sociale kompetencer de skal kunne som voksne.Når vi opdrager børn skaber vi i virkeligheden voksne. Derfor må vi spørge os selv hvilke voksne vil vi gerne omgås når vi er på en arbejdsplads. Altså hvilke opdragelse skal nutidens børn have.

Alle oplever på et tidspunkt i deres arbejdsliv at møde kollegaer der er svære at omgås, som altid overruler andre, aldrig overholder det aftalte, tager de fede opgaver, ikke lytter til andre, afbryder og i det hele taget ikke har lært helt almindelig omgangsformer.Kort sagt de kollegaer som ingen af os vil lege med!

Som forældre vil vi gerne have at vores barn ikke står alene og ikke har nogen at lege med. Derfor skal vi også sørge for, at vores børn har nogen at lege med når de er voksne og på arbejdsmarkedet. Både for dem selv, men også for de mennesker de skal omgås.

Hvordan kan det være at et barn kan dominere en hel gruppe af fremmed mennesker samt deres egen familie uden forældrene griber ind? Trods alle andre stirrer mere eller mindre ondt på barnet. Sådan et barn har jeg lige været sammen med i 8 timer på en tur på et feriested. Han råbte når han skulle sige noget, brugte babystemme selvom han var 6-7 år gammel, skældte ud på resten af familien – kort sagt skabte sig når han ikke fik opmærksomhed og sin vilje.

Det fik mig til at tænke på hvordan han vil være i skolen, på sin kommende videreuddannelse, på hans arbejdsplads en gang i fremtiden. Der er en overvejende sandsynlighed for, at han bliver den kollega de andre ikke vil lege med. Med mindre nogen har mod til at fortælle hans forældre at han ikke er til at omgås.

Psykisk arbejdsmiljø

Handler netop om at kunne tilsidesætte egne behov en gang i mellem, at forståelse for kollegaerne, at acceptere en aftale selvom man ikke er enig, at tage de kedelige opgaver når det er påkrævet, at drage omsorg for andre og i det hele taget kunne samarbejde. Ganske enkelt at kunne de sociale kompetencer, det kræves hvis man skal omgås andre mennesker og ikke ende med at stå alene tilbage. Ingen ønsker at være den der bliver valgt til sidst. 

I dag hvor tingene går stærk og mange oplever et hårdt pres på deres arbejde, er der ikke tid eller overskud til at tage de nødvendige konflikter med de kollegaer, der ikke formår at omgås andre på en hensigtsmæssig måde. Det forventer vi at kollegaerne kan. Og de forventer det samme af os. 

Hvilken form for psykisk arbejdsmiljø vil vi have på vores arbejdspladser? Hvilken type kollegaer vil vi egentlig have i fremtiden? Vi vil have dem der har empati, der har forståelse, respekterer andres meninger, kan tåle at få et afslag og et nej, kan tage de kedelige opgaver og som har sociale kompetencer. 

Kontakt

28115438

pia@reada.dk

Nyhedsbrev

Følg mig på Facebook

Følg min blog