Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/reada.dk/public_html/wp-content/plugins/addon-so-widgets-bundle/cmb/init.php on line 746
Kost og spand....nej, tak! -

Kost og spand….nej, tak!

Selvforsørgende for en hver pris….?

Noget har undret mig og når jeg taler med andre fra forretningslivet eller folk med højere uddannelser, så er svarende og indstillingen meget forskellig. 

For der er nemlig stor forskel på hvor “lavt” et arbejde man vil søge når man bliver arbejdsløs inden for sit eget niveau eller fag. 

Hellere gå på dagpenge end at arbejde i Netto eller gøre rent. Skubbe en rengøringsvogn med en mellemlang uddannelse med sig er bare udelukket. 

Hvorfor vælger mange dagpenge i stedet for at tage et arbejde? Det er nemlig slet ikke dagpengesatsen der er årsagen. Trods den altid gældende forklaring, at det ikke kan betale sig at arbejde, så passer det simpelthen ikke. Du skal nemlig være meget lavt lønnet for at dagpenge, sygedagpenge og kontanthjælp bedre kan betale sig. For slet ikke at tale om ens selvværd, selvtillid, stolthed, gevinsten ved at møde andre, have kollegaer, få ny inspiration og ikke mindst: Så er det bare langt nemmere at få et arbejde når man er i arbejde! 

Bare fordi man vælger et rengøringsjob eller Netto-job så forpligter du dig jo ikke til at blive der resten af dit liv! Måske ville du oven i købet lærer noget nyt om dig selv og andre mennesker… 

Ledere vil hellere have folk der er i arbejde…

Uanset arbejdets natur. Det viser nemlig at du er parat til at yde en indsat, at du ikke giver op, at du er i stand til at tage fat og er stolt af at klare dig selv. Det betyder ikke, at du ikke kan komme tilbage til dit eget fag bare fordi du en overgang sad ved kassen. 

Det giver dig bare mere erfaring og mere blod på tanden til at søge netop det job du gerne vil have! 

Jeg svinger både kost, spand og støve klud…

Grunden til at jeg for alvor er stødt på problemet er at jeg, som mange andre selvstændige, i perioder har mindre at lave og derfor er nødt til at tage en almindelig arbejde. Da jeg ikke søger fuldtid, så er vikarbureau løsningen.

Der er primært ansat pædagoger, SOSU assistenter og hjælpere samt sygeplejersker. 

Der er to store udfordringer som vikarbureauet står med – og det handler ikke om netop det bureau. Det er en tendens andre også støder på. 

Nemlig at stort set ingen af de faggrupper vil tage rengøringsjobbene fordi det er som at gå ned i niveau. For det kræver jo ikke en uddannelse at tage en rengøringsjob som vikar. Ergo er det ikke lige så fint som de andre fag. 

Inden de hører hvor mange år jeg har læst, så ser nogen faktisk ned på mig. For det er jo ikke rigtigt et job jeg har. Det er jo fordi jeg ikke kunne blive andet og ikke engang kunne læse til SOSU hjælper…(det siger også noget om hvordan man ser på SOSU hjælperne)

Så når jeg møder på arbejde, til en god løn vel at mærke og med friheden til at vælge selv, så bliver jeg mødt med stor undren over at jeg, der er uddannet socialpædagog, neuropædagog og coach tager et rengøringsjob! Hvorfor gider du dog det?

  • Fordi jeg ikke vil gå hjemme og gro til
  • Fordi jeg kan gøre det og tænke/planlægge forretningsideer imens 
  • Fordi jeg gerne vil tjene penge
  • Fordi jeg ikke vil have dagpenge eller anden offentlig støtte
  • Fordi jeg kan arbejde selvstændigt 
  • Fordi jeg har plejet de mennesker jeg skal de sidste 20 år

Men de forstår det ikke. Det gad jeg ikke, så hellere lade være… Men den indstilling betyder jo, at dem der rent faktisk arbejder og betaler skat tager regningen, så de kan gå hjemme frem for at tage rengørings jobbet. 

Der kommer så det rigtig gode argument: Jamen jeg har jo betalt skat... Ja, de penge har du nok fået tilbage i form af at bruge vejene, få dine børn passet og i skole, gå til lægen og på sygehuset osv osv. Vi har næppe penge tilgode når vi tager herfra en gang. Desuden handler det slet ikke om pengene – det handler om at yde til fællesskabet. 

Næste udfordring er så, at rigtig mange rengøringsfolk er østeuropæere. For de vil nemlig gerne have arbejdet  – uanset lønniveauet. 

Så bliver de mødt med at de tager danskernes arbejde. Men danskerne vil ikke have det! 

Det sidste sted jeg kom ud som vikar var ca 80 % af alle de ansatte af anden etnisk baggrund end dansk. Ikke fordi de blev prioriteret frem for danskerne, men fordi der ikke er mange danskere der søger arbejdet. 

Det handler om stolthed

På en måde handler begge dele om stolthed. Dem der tager de lavtlønnede job når de bliver arbejdsløse er stolte over at klare sig selv og vil for alt i verden undgå det offentlige system. 

Dem der ikke tager jobbene, fordi de mener de er for højt uddannet til det, er for stolte til at “gå ned” i niveau. 

Det ene spænder ben og det andet giver fremgang. 

Det ene betyder, at du klare dig selv og med rette kan ranke ryggen. Det andet gør at alle andre betaler for dig. 

Det ene betyder at du yder til fællesskabet. Det andet betyder at fællesskabet yder for dig. 

Egyptolog eller lærer…

Begge uddannelser er af længere varighed. Begge uddannelser er noget du kan læse gratis og du får oven i købet SU undervejs som tak for at du tager en uddannelse. Apropos SKAT…! 

Men så stopper det også. For mens der altid er job til lærerne og meget få lærer modtager offentlig ydelse, så er stort set alle Egyptologer enten på dagpenge eller arbejder med noget helt andet. Hvis de vel at mærke ikke vælger at sige nej til et lavere lønnet arbejde. 

Nu er jeg ikke specielt efter egyptologerne, men hvis vi ser på det med fællesskabets øjne, så er det begrænset hvor mange af dem Danmark har brug for. Der skal være en mening med det vi uddanner folk til – især når det gælder gratis uddannelser. Målet er jo netop at du kan klare dig selv og tjene samfundet. 

Jeg har intet i mod hverken egyptologer eller filosoffer, men hvis det er en sikker vej til arbejdsløshed så må vi overveje om uddannelsen skal være gratis. 

Vi kan i hvert fald godt forlange, at man tager et lavtlønnet arbejde hvis man ikke kan få arbejde inden for sit fag. Du er ikke for fin til at sidde ved kassen eller gøre rent selvom du er filosof. Så må du bare filosofere når du har fri. 

Jeg har ikke løsningen. De er der vist ingen der har. Det eneste jeg umiddelbart kan se der kan hjælpe er at hæve lønnet hos de lavtlønnede gevaldigt! Der er virkelig langt fra at gøre rent til 122 kr i timen(og det er benhårdt arbejde) til at være lærer til 180 i timen. Og så er en lærer ikke en gang højtlønnet. 

Hvis man fik 160 kr i timen for at gøre rent, så var arbejdet mere attraktivt og det ville få en bedre status. 

Ud over at være utrolig dårligt lønnet i forhold til arbejdstider, at det er fysisk hårdt, så er rengøringsjob ofte på 30 timer. Det betyder at du enten skal have to job eller have en meget lav indtægt. Det er helt urimeligt. 

Op med lønnen og spark så de ledige, højtuddannede ud på markedet! 

Nej, du må ikke sige nej til et arbejde hvis du er på dagpenge. Med mindre det faktisk er helt umuligt at møde op pga børn eller afstand. Altså rigtig umuligt. Ikke bare irriterende. 

Når du møder mutter med kost og spand…

Så send dem en venlig tanke eller endnu bedre sig tak. For de yder en stor indsats for at vi andre ikke vader rundt i skidt og møg. De ordner toiletterne, gør kontorene klar, vasker trapperne og klarer de gamles lejligheder. 

Smil til din kassedame – uden hende bliver det virkelig besværligt at handle ind. Når du kommer kl. 7 om morgen eller kl. 22 om aftenen, så sidder de klar til at hjælpe dig. 

Det er nemlig ikke noget alle bare kan. 

Kan du klare et rengøringsjob i hjemmeplejen? Kan du sidde ved kassen kl. 17 når alle skal handle? 

Ville du gøre det hvis du blev arbejdsløs? Eller ville du kun gøre det hvis du ikke kunne få dagpenge? 

I morgen når jeg møder i rengøringen på plejehjemmet vil jeg gøre rent med et smil, lave sjov med plejerne, hils på de gamle og nyde at de faktisk altid er glade for at jeg kommer. 

Og der går ingen skår af mig! Tværtimod har jeg lært mere om samfundet, om forskellige arbejdsgrupper, om løn og arbejdsforhold end jeg har de sidste 20 år. 

Vel mødt i morgen – uanset hvor du så end arbejder! 

Kontakt

28115438

pia@reada.dk

Nyhedsbrev

Følg mig på Facebook

Følg min blog